top of page

COM FUNCIONA LA MEMÒRIA?

 

 

Don’t Forget It és una aplicació que permet treballar amb la memòria declarativa. Aquesta conté les coses que memoritzem conscientment.

 

En aquesta aplicació l’usuari introdueix una llista de paraules que necessita memoritzar. A partir d’aquí, l’aplicació et demana que creïs un dibuix, realitzis una fotografia o enregistris un so que relacioni els dos conceptes que vols memoritzar.

 

La memòria funciona en tres fases:

 

  1. La codificació: S'analitza el tipus d'informació i es classifica perquè es guardi correctament al lloc on toca.

  2. L’emmagatzemat: Guarda la informació codificada en el lloc adequat segons les característiques del record.

  3. La recuperació: És el procés en el que recordes la informació guardada.

Quan es passa per la fase de la codificació, els coneixements i experiències que es memoritzen es classifiquen en vàries categories.

 

Primer de tot es poden dividir en dos: la memòria a curt termini i la memòria a llarg termini.

Dins de la memòria a llarg termini, també la podem dividir en dos:

 

Procedimental: és la que emmagatzema habilitats, procediments, ... (Ex: anar amb bicicleta).

Declarativa: és la que emmagatzema coneixements del món i de la nostre vida.

 

I dins de la declarativa encara trobem dues classificacions més:

  • Episòdica: és la que enregistra tot el que ens passa al dia a dia. És la memòria de les coses personals i de la nostra vida: noms i imatges d'amics, familiars, llocs, fets...

  • Semàntica: aquesta és la memòria que enregistra tot el que anem aprenent culturalment, tots els coneixements del món: capitals de països, la taula periòdica, els verbs irregulars...

 

Fent un resum, utilitzant aquesta aplicació l’usuari treballa la memòria declarativa. A més, el fet de relacionar les paraules amb una imatge fa que estimulem la memòria semàntica i episòdica.

 

El fet de repetir la paraula i de fer-te-la relacionar amb una record personal és el que afavoreix la memorització, ja que estimula el recordar conceptes al relacionar la memòria semàntica (és a dir, les paraules que s’han de recordar) i la memòria episòdica (que són les imatges personals).  

 

Un cop la informació ha estat introduïda a l’aplicació, aquesta ofereix un joc que aleatòriament projecta una de les imatges afegides. L’usuari haurà d’escriure les paraules que recorda a partir de la relació que ha creat anteriorment.

bottom of page